SEJELITA DI HATI

INSAN BIASA Mengharapkan bahagia menumpahkan ilham yang dipinjamkan TUHAN di dada siber.

Jumaat, September 30, 2011

JUJURNYA RAKYAT di SINI...

TOKYO- Beberapa penduduk Jepun menyerahkan kepada pihak berkuasa wang tunai yang ditemui mereka berjumlah £50 juta (RM246.41 juta), lapor sebuah akbar semalam. Wang itu ditemui oleh beberapa penduduk selepas gempa bumi dan tsunami melanda timur laut negara itu pada 11 Mac lalu. Sifat jujur rakyat Jepun itu didedahkan oleh media Britain .
Lebih 5,700 peti simpanan yang terdampar di pesisiran pantai telah diserahkan ke balai-balai polis oleh sukarelawan dan petugas penyelamat. Di dalam peti-peti berkenaan, polis menemui sekitar £20 juta (RM98.49 juta) dalam bentuk wang tunai.

Polis juga menemui wang tunai berjumlah £600,000 (RM2.95 juta) dalam sebuah peti simpanan tersebut. Menurut polis, hampir semua wang tunai yang ditemui di kawasan-kawasan yang paling teruk terjejas akibat tsunami itu telah dipulangkan kepada pemilknya. Ramai yang menyimpan buku akaun dan dokumen hak tanah bersama nama serta alamat mereka dalam peti simpanan tersebut. - Agensi

Ulasan :

Di Jepun, rakyatnya begitu jujur sekali. Sanggup berbaris memulangkan duit yg dijumpai masa Tsunami lepas..

wow, mereka sanggup beratur dan menunggu dengan sabar untuk memulangkan hak orang lain.  Apakah hal ini boleh dipraktikkan di Malaysia?  Bagaimanakah budaya integriti begini boleh dipupuk?
Okey, kita lihat pula di negara lain...
Di London, pesalah yg mencuri di premis² telah diheret ke mahkamah utk didakwa..  Budak Malaysia yang kena rompak dan kena tumbuk tu sudah dapat gantirugi (malah berlebihan).  manakala penjenayah-penjenayah remaja yang 'membulinya' sudah dikenakan tindakan.

Tapi di Malaysia.. arrr hmmm urmmm.. tgklah gambar kt bawah ni sendiri..


Ini kes lori bawak beras eksiden, ramai yg dtg 'bantu' kutip beras berterabur atas jalan raya.. Ramai yg mengaut keuntungan mkn beras percuma stok sebulan.

Hahh atas ni pulak kes jip eksiden bawak duit syiling berterabur atas jalan raya.. Lagi ramai dtg 'bantu' kutip duit dari membantu mangsa..


Tapi yang peliknya kat bawah ni...
PASAL APA TAK DA SAPA NAK KUTIP? Sedangkan perbuatan di dalam gambar di atas adalah HARAM..

Tengoklah, kesian 'depa' ni berkeliaran rata.

Keh keh keh.. Malaysiaku tercinta..

­­

diambil dan diubahsuai dari ~CinDeReLLa~

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...